Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

2020 mi zemřel otec, žil na Slovensku a já v Čechách. Kvůli covidu jsme nebyli v kontaktu, nikdo z rodiny nedal zprávu a ani notář mě vůbec nekontaktoval. Nevím, jestli proběhlo dědictví, nikdo mě neinformoval. Mám obavy, že mě nějak obešli, že mně zapřeli. Prosím o radu, jak mám dále postupovat, jelikož se jedná o Slovensko a já žiju v Česku.

Na koho se mám obrátit, jelikož s jeho žijící manželkou nejsem v kontaktu. A s touto manželkou měl jednoho syna.   Jsme dva žijící synové a manželka.   Děkuji za radu. Bruno.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud po zemřelém nezůstal žádný majetek, pak notář dědice na projednání dědictví ani nezve a projedná věc pouze s vypravitelem pohřbu. Pokud byste se ale chtěl dozvědět více o dědickém řízení, měl byste se dotázat u soudu, v jehož obvodu otec žil před smrtí, který notář dědictví projednával a u tohoto notáře se pak informovat, buď telefonicky nebo osobně. Jinak jako dědic máte také právo nahlédnout do dědického spisu, který vede soud, v jehož obvodu otec před smrtí žil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.

Všechny články v sekci Nový občanský zákoník 2014: