Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji v domově pro seniory jako sociální pracovnice. Nejprve jsem měla PP na dobu určitou a po vyčerpání možnosti prodlužování, mám PP na dobu neurčitou. V roce 2019 jsem nastoupila na materškou dovolenou MD a poté na rodičovskou dovolenou RD do třech let věku mého dítěte, která mi končí 31.1.2022. Domov má pouze jednu sociální pracovnici a místo mě se vrátila ta předchozí.

Můj zaměstnavatel pro mě nemá místo, tak chce se mnou ukončit PP (dát výpověď) pro nadbytečnost podle par. 52c. Mám nové pracovní místo, jde mi o to, kdy tam mohu nastoupit. Můžou mi dát výpověď už během rodičovské dovolené RD nebo až po ukončení rodičovské dovolené, což by bylo až v únoru 2022. Kdyby mi dali výpověď až v únoru, tak mi bude běžet výpovědní doba až od března a do nového zaměstnání bych nastupovala až od 1.5.2022. Je to tak? Předpokládám, že mi náleží odstupné při výpovědi podle par. 52c. Pokud by bylo možné, abych dostala výpověď již nyní, tak by mi PP končil 31.1.2022, zároveň tedy s ukončením rod. dovolené. Moc Vám děkuji předem za každou radu a přeji příjemný den. Jelena.

 

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 53 odst. 1 zakazuje dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou. Z tohoto pravidla existují výjimky, žádnou však není možné použít na Váš případ.
Výpověď Vám tedy zaměstnavatel může dát až v den návratu do práce.
Můžete však uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru, kde je možné domluvit se i na vyplacení odstupného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.