Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Matka po nemoci byla poslána na kontrolní prohlídku kde bylo konstatováno, že z důvodu obecného onemocnění pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilosti. Bohužel čistě z nevědomosti (řekli ji ať podepíše pouze posudek) podepsala dovětek kde je napsáno "posuzována osoba souhlasí se závěry tohoto posudku a vzdává se práva na přezkoumání."

Pracuje v Albertě za pultem. Nemoc má dle názoru doktora z dlouhodobého stání. Přesunutí na jinou pozici třeba pokladní, kde by seděla, zamítli a rovnou nabídli výpověď z pracovního poměru. Na co má matka nárok? Myslím tím výpovědní doba, odstupné a tak dále. Popřípadě jak pokračovat, aby z toho vyšla co nejlépe?  

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dostane výpověď podle § 52 písm. e) zákoníku práce (pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost), výpovědní doba činí dva měsíce a nárok na odstupné nevzniká.
Pokud však je zdravotní stav způsoben stáním, mohlo by se jednat o nemoc z povolání. Doporučuji proto navštívit nejprve praktického lékaře, který by měl být schopen diagnostikovat, zda se jedná o nemoc zahrnutou do seznamu nemocí z povolání, nebo zda se jedná o něco jiného. Následně napíše doporučení na vyšetření na klinice pracovního lékařství.
Na kliniku pracovního lékařství se můžete obrátit i sami. Jejich seznam naleznete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.