Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

09/2018 jsem nastoupila do nového zaměstnáním s 3 měsíční zkušební dobou. 24.10.2018 jsem dostala výpověď ve zkušební době bez udání důvodu. Kvůli tomuto zaměstnání jsem opustila místo se smlouvou na dobu neurčitou, kde jsem pracovala 4 roky. Doma jsem se naprosto zhroutila, šla jsem k lékařce pro nějaké léky - bylo mi opravdu špatně, a zhroutila jsem se přímo v ordinaci, stačil dotaz co potřebujete.

Mám léky na depresi a neschopenku, tedy dočasnou pracovní neschopnost, DPN. Je mi fyzicky velice špatně, nedokážu si představit, že bych měla jít kamkoliv něco vyřizovat. Téměř nikdy jsem neměla neschopenku, kromě snad nějakého týdne, kdy jsem měla chřipku. Vůbec nevím co mám dělat a už vůbec nevím co se mnou bude v mé situaci, kdy jsem převzala výpověď k datu 31.10.2019. Jak to bude s neschopenkou po 31.10., co úřad práce. Mám nárok na nějaké platby po dobu trvání neschopenky, a co musím kde vyřídit, nebo vše končí 31.10. - na kontrolu jdu až v listopadu. Myslím, že jsem si to tou neschopenkou zbytečně zkomplikovala. Nikdy jsem nebyla v podobné situaci. Neschopenku mám od 25.10., mám pocit, že jsem se zbytečně připravila o placený svátek, ale to už je jedno. Jen bych nerada něco opomněla, nebo si zkomplikovala ještě víc. Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Vaše pracovní neschopnost bude trvat i po ukončení pracovního poměru. Pouze nemocenské ze strany zaměstnavatele bude ukončeno a následně Vám ze strany ČSSZ bude vypláceno od 15. dne nemoci. Do ukončení pracovní neschopnosti není možné přihlásit se na ÚP, to učiníte druhý den po ukončení neschopenky. Ukončení pracovního poměru a trvající neschopenku je nutné nahlásit na ČSSZ a na Vaši zdravotní pojišťovnu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.