Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Výpověď na konci zkušební lhůty: končí mi teď 3 měsíční zkušební lhůta a kvůli interním problémům ve firmě a kvůli tomu, že si tam chtějí ve vedení protlačit svoje lidi na moje místo dostanu asi výpověď z pracovního poměru PP. Mám zároveň možnost jít na dočasnou pracovní neschopnost, tedy neschopenku, DPN a kvůli tomuto podrazu bych těsně před dostáním výpovědi odešel na nemocenskou.

Jestli to chápu správně, tak mi zaměstnavatel nemusí nic vyplácet, pokud jsem ve zkušební lhůtě a navíc se mi lhůta ani neprodlouží a může mě jednoduše vyrazit i po tom co odejdu těsně před dostáním výpovědi na neschopenku? Jde o to, že podle toho co jsem zjištoval by po 14 dnech mělo tohle placení přejít na sociálku a já se chci tedy zeptat jestli když odejdu na nemoc tak prvních 14 dní nedostanu nic, protože mě zaměstnavatel vyhodí, a po těch 14 dnech mi začne sociálka vyplácet nějaký příspěvek po celý zbytek pracovní neschopnosti? Nevím jak přesně to teď vyřešit, abych nepřišel před Vánoci o příjmy a jsem z toho zoufalej, protože jinou práci nemohu sehnat. Výpověď jsem zatím nedostal, ale pokud mi řeknou, že budu vyhozen tak odejdu na nemocenskou. Děkuji za pomoc.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 66 odst. 1 zákoníku práce zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnost zaměstnance. Je-li zrušení doručeno před začátkem pracovní neschopnosti, je platné a pracovní poměr končí.
Pokud není zrušení doručeno včas, platí zaměstnavatel prvních 14 dní náhradu mzdy a následně od 15. dne vyplácí OSSZ nemocenské i v případě ukončení pracovního poměru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.