Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Může pronajímatel vstoupit do nemovitosti, kde má prokazatelně nájemce domácnost a stále zde bydlí v 1. den po ukončení platnosti nájmu? Vstupujeme s původním pronajímatelem do soudního sporu o předkupním právu a po dobu jeho trvání nemovitost vyklízet nechceme. I přes to, má v nájemní smlouvě toto: Nájemce zplnomocňuje pronajímatele ke vstupu do předmětu nájmu následující den po zániku nájmu.

Je toto vymahatelné? Nebo musí i za takových okolností pronajímatel počkat na rozhodnutí soudu o vyklizení nemovitosti? Může se domáhat vstupu? Děkuji předem za odpověď. Věnceslava.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně lze nemovitost vyklidit jen na základě soudního rozhodnutí o vyklizení nemovitosti, kdy v případě, že tak nájemník neučiní dobrovolně, lze samotné vyklizení provést jen prostřednictvím exekuce. Z Vašeho dotazu však nevyplývá, z jakého důvodu by nový pronajímatel měl podávat žalobu na vyklizení (patrně že jste se nevystěhovali po uplynutí sjednané doby nájmu). Navíc svépomocné vyklizení pronajímatelem a pouhý vstup do bytu není to samé. Vstupem se může myslet např. jen prohlídka. Čili k jednorázovému vstupu zmocnit pronajímatele můžete, k svépomocnému vyklizení bytu ne, takové ustanovení by bylo neplatné pro jeho nezákonnost. Násilné vystěhování pronajímatelem (či jen výměna zámku) by mohlo být kvalifikováno jako trestný čin porušování domovní svobody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.