Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj syn bydlí v RD u mých rodičů (dědeček a babička mého syna). Vzali ho na nějakou přechodnou dobu. Už je to několik let, cca 2020-2023. Syn se nechce odstěhovat. Nepřispívá na nic, na elektřinu, otop atd. Navíc jim brání ke vstupu do prostor, kde je uzávěr hlavní vody. Nemá tam trvalé bydliště, ani žádnou nájemní smlouvu. Můžou ho za pomoci Policie ČR vykázat? Sám neodejde.

ODPOVĚĎ:

Pakliže mají prarodiče zato, že se Váš syn zdržuje v RD neoprávněně, není zcela ideální cestou jej z RD vystěhovat násilím. Legitimní, leč delší cestou, jak vnuka z RD vystěhovat, je podat k místně a věcně příslušnému soudu žalobní návrh na vyklizení nemovitosti, kde je důležitým specifikem ta skutečnost, že Vaším rodičům svědčí vlastnické právo k nemovitosti a Vašemu synovi nesvědčí žádný právní důvod k užívání nemovitosti. Před tímto krokem však doporučuji doručit předžalobní výzvu vnukovi.
Pokud po lhůtě, která bude určená v rozhodnutí soudu Váš syn RD prarodičů neopustí, mohou prarodiče podat exekuční návrh k soudnímu exekutorovi na vyklizení nemovitosti na náklady vnuka nebo za stejných podmínek (po nabytí rozsudku právní moci) lze podat trestní oznámení ve smyslu § 208 trestního zákoníku, v tomto případě provádí výkon rozhodnutí Policie ČR. V tomto případě rovněž legálně vnukovi hrozí i trestní sankce odnětí svobody, či peněžitý trest.
Pokud byste vystěhovali vnuka násilím, tj. vynesli byste mu například věci před dům, vyměnili klíče u RD Vašich rodičů, mohl by se vnuk domáhat náhrady škody nebo na Vaše rodiče podat trestní oznámení.
Institut vykázání užívá zákon o PČR v těch případech, lze-li na základě zjištěných skutečností, zejména s ohledem na předcházející útoky, důvodně předpokládat, že se osoba dopustí nebezpečného útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti, je policista oprávněn vykázat tuto osobu z bytu nebo domu společně obývaného s útokem ohroženou osobou, jakož i z bezprostředního okolí společného obydlí. - Pakliže mají Vaši prarodiče zato, že dochází k naplnění této skutkové podstaty, lze využít i institut vyklizení, který rovněž provádí PČR.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.