Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme manželé v insolvenci, běží poslední rok (2023). Bydlíme už přes 20 let trvale v bytě v soukromém vlastnictví. Polovinu bytu vlastní naše dcera, která zde má trvalé bydliště, svůj pokoj, ale zdržuje se doma již jen někdy, nepravidelně. Vlastnicí této poloviny se stala před šesti lety (2017), při dosažení plnoletosti. Před tím vlastnila polovinu bytu matka manželky (již zemřela).

Veškeré výdaje ohledně bytu za celou dobu těch cca 20ti let byly a jsou v naší režii. Druhou polovinu vlastnil strýc manželky a měli jsme za to, že stále vlastní. Žádné vzájemné povinnosti a dohody tyto dva vlastníci, dcera a strýc mezi sebou nikdy nastaveny neměli, prostě my jsme bydleli, my jsme se starali a hradili.   11.1.2022 jsme náhodně přišli na to, že v katastru nemovitostí ČR se změnil druhý majitel. Již je tam místo strýce jiná, nám neznámá osoba. Chtěli bychom se zeptat, zda z toho pro nás - jako obyvatele, uživatele bytu, vlastně osoby žijící zde společně s druhou majitelkou, vyplývají nějaké hrozby nebo povinnosti, co si může k nám druhý majitel dovolit, co může vyžadovat a naopak. Vzhledem k naší insolvenci žijeme z minima, nemáme možnost jiného, např. nájemního bydlení. To bychom finančně neutáhli - zde hradíme po celou dobu pouze domovní fond oprav a služby. Insolvence je hrazena jen z platu manželky, která má výhodné zaměstnání, jež umožňuje insolvenci zvládat - nemůže si tedy ani dovolit měnit nyní zaměstnání z důvodu případného stěhování mimo dosah zaměstnání. Děkuji, Medard s manželkou.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud došlo ke změně spoluvlastníka bytu, reálně hrozí, že po vás bude požadovat hradit polovinu nájmu obvyklého v dané lokalitě. Bohužel nájem byste byli povinni hradit, s tím by spoluvlastník uspěl i u soudu. Pokud by tedy s požadavkem nájmu přišel, radím nájem (adekvátní v dané lokalitě) hradit, aby vám ještě v insolvenci nevznikl další dluh, který by úspěšnou insolvenci ohrozil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.