Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.950

Účet v zahraničí po rozvodu

Odesláno: 
Otevřeno 429 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Manželka mi cca před měsícem oznámila, že chce rozvod.

V ČR jsme měli společný účet za kterého se platily všechny provozní náklady atd... Ona pracuje v Německu a vybírala poměrnou část, která se následně vkládala na náš společný účet v ČR.

Německý účet se bral jako spořící a nechávala se na něm poměrná část peněz na horší časy. Nyní mi oznámila, že se o tyto peníze se mnou dělit nebude. ? Tím že dělá v Německu, má vyšší výplatu cca o 10 000 Kč + dostává na dítě tzv. Kindergeld ve výši 227 €.

Má na to právo nebo i tento účet spadá do SJM? Popřípadě má soud možnost ošetřit i tuto situaci.


Děkuji mockrát za odpověď.
 
Dobrý den,

součástí SJM jsou veškeré příjmy ze zaměstnání (resp. z výdělečné činnosti) bez ohledu na to, kde jsou uloženy. Obecně jsou pak součástí společného jmění manželů finanční produkty (účty, pojištění) zřízené za trvání manželství. Pokud by na takovém účtu byly prostředky z dědictví nebo daru jednomu z manželů, tedy jeho výlučný majetek nespadající do SJM, pak je nutné v případném řízení o vypořádání SJM prokazovat původ těchto částek (proto je lepší vést je na odděleném účtu, než kam jsou zasílány příjmy z výdělečné činnosti). Nezáleží tedy na tom, kam Vaše manželka své příjmy ukládá. V případě rozvodu, resp. při vypořádání SJM, bude muset stav svého účtu doložit (i pokud byl založen před uzavřením manželství). Předpokládám, že na účtu se nebudou nacházet příjmy, které by byly jejím výlučným majetkem (dary, dědictví, či příjmy např. z prodeje domu, který nabyla před sňatkem), a proto bude částka na účtu považována za součást SJM a bude tedy předmětem vypořádání.