Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.451

Nekorektní chování makléře

Odesláno: 
Otevřeno 75 x
1 odpověď
 
Dobry den, co všechno mohu dělat a na co mám nárok kdyz- reální makléř mi prodal dům, který v době prodeje měl vážné problémy s vodou, které mi ale zatajil - údajně když město dělalo kanalizaci, přerušil se nějaký pramen a od té doby je v celé ulici nedostatek vody - lidé si museli nechat prohloubit studny. O situaci jsem se dozvěděla až po několika měsících, kdy mi kvůli nedostatku vody odešli nájemníci. Jde o skrytou vadu? Mohu požadovat i nějakou náhradu od města nebo minimálně doplnění vody do studny, když dojde?
2. Makléř se mi nabídl, že mi kvůli zvýšení šancí dům pronajmout, celý dům vymaluje, ale nedal mi žádnou fakturu a to ani od nákupu barev a dalšího materiálu (cena přes 100tis.)
3. Klíče od mého domu dal svému známému (recidivistovi a podvodníkovi), kterému svěřil i výběr nájemníků (narkomani a neplatici).

Mohu podat žalobu, případně nějakou stížnost na RK? Domáhat se náhrady škody (ušlého zisku)?
 
Dobrý den,
k Vašim dotazům:
1. makléř není ze zákona odpovědný za stav nemovitosti. Makléř je pouze zprostředkovatel a pokud má nemovitost skryté vady, o což se v tomto případě nepochybně jedná, nemůžete uplatňovat nároky na makléři, ale na předchozím vlastníkovi, a to tzv. bez zbytečného odkladu. Můžete si zvolit nárok, že budete žádat o slevu z kupní ceny nebo odstoupíte od smlouvy a nemovitost vrátíte předchozímu majiteli a on Vám peníze. Event. se můžete také domáhat bezplatného odstranění vady, ale to v tomto případě není příliš reálné. Pokud si nemovitost chcete nechat, nejlepší by bylo žádat slevu z kupní ceny, která se určí znaleckým posudkem, kdy znalec určí, jakou hodnotu má nemovitost s touto vadou a jakou bez této vady. Náhradu od města sice žádat můžete, ale v případě jejich nesouhlasu byste musela prokazovat u soudu, že město je jednoznačně za tuto situaci odpovědné.
2. Makléř už neměl povinnost s Vámi řešit další kroky, tedy ani malování, ani zajištění nájmu. Jak uvádím výše, za situaci odpovídá předchozí vlastník. Stížnost na RK byste podávala na Českou obchodní inspekci, ovšem obávám se, že jejich závěr by byl takový, jak uvádím výše. Realitní kancelář není dle zákona za tento stav odpovědná.