Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.790

Sousedské vztahy

Odesláno: 
Otevřeno 227 x
2 odpovědi
 
Dobrý den, řešíme ten problém, že sousedka dala na plot ostnatý drát. Stalo se nám to že se nám do toho zamotal kocour, který musel na šití, protože byl celý potrhaný.
Došla nám trpělivost a šli jsme v klidu za sousedkou s tím, jestli dají ten ostnatý drát pryč, ale byli jsme ujištěni že pryč ho opravdu nedá.
Tak jsem se chtěl zeptat, jestli je nějaké možné řešení, případně jestli mi něco hrozí když ten ostnatý drát odstraním já sám.
Jen podotknu že žijeme na vesnici, a se sousedkou jsou problémy neustále.
Děkuji, Rypar.
 
Dobrý den,
sousedka se musí chovat tak, aby nenarušovala sousedské soužití nad míru přiměřenou místním poměrům. Ostatný drát v zastavěné části obce nepochybně narušováním sousedského soužití je a sousedka by musela mít dost pádný argument na to, že ostnatný drát na plot umísťuje. Možná by to byl i dobrý podnět na Inspekci životního prostředí, neboť drát samozřejmě neporaní pouze kočky, ale může poranit i ptáky, apod... Nicméně jelikož se jedná o její majetek, neměli byste drát odstraňovat sami, neboť vám pak hrozí případné přestupkové řízení či dokonce trestní stíhání za poškozování cizí věci, apod. Řešila bych to nejprve nahlášením na obci, která si ale myslím, že s tím ve výsledku nic neudělá a pak byste se museli obrátit na soud se sousedskou žalobou a domáhat se po sousedce odstranění. Nicméně již nyní máte právo po ní požadovat odškodnění za to, že se Váš kocour poranil, tedy minimálně náklady na jeho léčení.
 
A jak poznám že je plot její majetek? Když dělí náš pozemek od jejich, jak to poznám?