Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.535

možná délka pn před důchodem

Odesláno: 
Otevřeno 292 x
1 odpověď
 
Dobrý den v březnu 2021 jsem objednána na TEP kyčle /totální endoprotéza kyčle/, mám ale ve špatném stavu - před operací i obou kolen. A mám tři roky před odchodem do důchodu. Jak dloho může v případě, že by následovaly další dva lékařské výkony trvat PN /pracovní neschopnost /, jak dlouho mi musí zaměstnavatel! držet" pracovní místo a jaký postup byste mně doporučovala?
Např: půl roku PN, vrátit se do zaměstnání+ pak další zákrok + vrátit se do zaměstnání + další zákrok. Případně absolbvovat všechny zákroky a pak se registrovat na úřadu práce. Děkuji s pozdravem Vojtová
 
Dobrý den,

obecně máte na nemocenskou (dávku nemocenského pojištění) nárok od 15. dne pracovní neschopnosti až do 380. dne (prvních 14 dní se poskytuje náhrada mzdy zaměstnavatelem). V případě, že by i po uplynutí této lhůty nadále Váš zdravotní stav odůvodňoval pokračování pracovní neschopnosti (a nikoli již uznání invalidity), pak může být na Vaši žádost tzv. podpůrčí doba na základě vyjádření posudkového lékaře prodloužena příslušnou Okresní správou sociálního zabezpečení, musí zde však být předpoklad, že budete brzy práce schopná. Podpůrčí doba může být prodloužena nejvýše o tři měsíce, a to i opakovaně, nejdéle však maximálně o 350 dní. Zaměstnavatel je pak povinen Vám po návratu do práce přiřadit zpět Vaši dosavadní pozici. Vzhledem k tomu, že podpůrčí doba nepokryje celé 3 roky, bylo by vhodnější vrátit se po první operaci do práce, kdy je však nutno v práci setrvat po delší dobu, aby nedošlo k zápočtu již vyčerpané podpůrčí doby. Váš dotaz však vyžaduje podrobnější analýzu, která přesahuje možnosti on-line chatu, proto Vám doporučuji vložit svůj dotaz do jako běžný či předběžný, kdy bude přidělen odborníkovi na pracovní právo.