Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.673

Přiznání invalidního důchodu

Odesláno: 
Otevřeno 729 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,

mám dotaz ohledně invalidního důchodu 1. stupně z důvodu sluchového postižení. Pokles pracovní schopnosti musí činit nejméně 35 %. Z tabulky v mém případně odpovídá oboustranná středně těžká nedoslýchavost (20 %) a těžký tinnitus, který narušuje pozornost atd. (25 až 35 %). Chci se zeptat, zda se tyto dvě části sluchového postižení sčítají, když se jedná o vzájemně provázané sluchové postižení, nebo zda se hodnotí odděleně a má smysl zaměřit se pouze na tinnitus a ignorovat ztrátu sluchu.

Dále bych se chtěl zeptat, zda se do doby pojištění, která je nezbytá k přiznání invalidního důchodu, počítá i neúspěšné VŠ studium.
 
Dobrý den,

první část Vašeho dotazu je otázka spíše pro posudkového lékaře a v mezích online chatu Vám nejsem schopná ve věci zhodnocení poklesu Vašich pracovních schopností odpovědět.
Pokud jde o druhou část Vašeho dotazu, pak doba nedokončeného studia se pro výpočet invalidního důchodu zohledňuje. Záleží však, v jaké době bylo studium vykováno, neboť zohlednění studia se v průběhu let měnilo, vizte níže: Doba studia v době do 31. 12. 1995 se při výpočtu starobního i invalidního důchodu hodnotí ve věku do 18 let plně a v době po 18. roce věku nejvýše v rozsahu prvních šesti let studia a pouze na 80 %. V době od 1. 1. 1996 do 31. 12. 2009 se studium v době do 18 let se nehodnotí, v době po 18. roce věku se nadále hodnotí prvních šest let studia v rozsahu 80 %. Od 1. ledna 2010 se pro výpočet starobního ani invalidního důchodu doba studia nehodnotí ani před ani po 18. roce věku.  Předchozí nároky (doba do 31. 12. 2009) však zůstávají zachovány. U důchodů přiznaných před rokem 2019 bylo, že doba studia hodnotila plně, tj. na 100 %.
 
Děkuji Vám za odpovědi. Uvědomuji si, že posouzení podrobností bude na posudkovém lékaři, spíše jsem myslel, jestli je vůbec možné jednotlivé kategorie "sčítat", tedy zda je možné sečíst nedoslýchavost plus tinnitus (tedy např. 20 % + 25 %), nebo zda se vždy posuzuje pouze jedna věc s "nejvyšším skóre", v tomto případě tedy pouze tinnitus, bez zohlednění nedoslýchavosti. Četl jsem, že se nesčítají např. dvě různá onemocnění, ale nedoslýchavost a tinnitus jsou v jedné tabulce sluchového postižení, tak nevím, zda je v tomto případě možný součet procent.