Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.795

Dobrý den, potřeboval bych pomoct, právní radu. Prodal jsem v půli srpna auto, kupec auto dobře viděl, měl ho i na zvedáku, auto si i projel, byl s vadami a stavem slovně srozuměn. Na začátku října se ozval poprvé, že jsem mu prý zatajil stav vozidla (pře

Odesláno: 
Otevřeno 294 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, potřeboval bych pomoct, právní radu. Prodal jsem v půli srpna auto, kupec auto dobře viděl, měl ho i na zvedáku tudíž měl možnost ho vidět i že spodu (podvozkovou část), auto si i projel, byl s vadami a stavem slovně srozuměn. Na začátku října se ozval poprvé, že jsem mu prý zatajil stav vozidla (především korozi způsobenou stářím), stav brz, ale na ty jsem jej upozornil snad 3x a že je někde něco prasklé (o čemž jsem nevěděl a nebo se mohlo stát už jemu), nyní na konci října napsal že byl na STK (nechápu proč, ale má stk měla 7 závad a ta jeho měla asi 15 závad) a žádá o vrácení peněz soudní cestou.
Jakou má šanci na to uspět s žalobou? V kupní smlouvě je napsáno že se pečlivě a důkladně seznámil se stavem vozidla a bere na vědomí že kupuje použitou věc.
 
Dobrý den,

uplatnit právo z vadného plnění lze jen, pokud se jedná o tzv. skrytou vadu (§ 2165 a násl. občanského zákoníku). Projeví-li se vada v šestiměsíční lhůtě, pohlíží zákon na věc, jako by byl vůz vadný už při převzetí.

O skrytou vadu se může jednat pouze při splnění těchto podmínek:
1/ vada nebyla popsána v kupní smlouvě - ústní upozornění tedy nemá relevanci!
2/ nejedná se o vadu zjevnou tedy viditelnou - nevztahuje se tedy na viditelnou rez
3/ nejedná se o vadu, která by odpovídala míře používání nebo opotřebení vozidla (např. pokud je v servisní knížce uvedeno, že je třeba danou součástku vyměnit po ujetí určitých kilometrů, přičemž v době koupě vozu již bylo najeto kilometrů více).

Záleží tedy, jakého charakteru jsou vady, které byly objeveny při STK na žádost kupce. Obecně však jsou úspěšné žaloby ohledně vad, které se projevily bezprostředně po předání vozu.

 
Vady jsou charakteru špatných brzd a koroze, jenže u mě ze srpna 2019 pouze jako lehká závada a u něj z konce října 2019 jako střední až těžká závada.
 
V takovém případě mám za to, že žaloba úspěšná nebude, neboť jste se opíral o aktuální stav vozidla zjištěný při STK a měl jste oprávněně za to, že jde o lehké závady.