Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.740

Podpůrčí doba a Úřad práce

Odesláno: 
Otevřeno 201 x
1 odpověď
 
Můj praktický lékař mně chce dále nechat v pracovní neschopnosti. Vím, také, že posudkový lékař může ukončit celkově tu mou neschopenku. A praktický lékař může otevřít novou neschopenku.
Zde také nebudu pobírat peníze za nemocenskou, ale když bych nastoupil na operaci, tak mohu znovu požádat MSSZ o nemocenskou? Předpokládám, že tady asi ne, jelikož nesplňuji těch 180 dní odpracování. Mám pravdu?
Jsem pořád v pracovním poměru, smlouva na dobu neurčitou a vypadá to, že ze zdravotních důvodů budu muset ukončit pracovní poměr. A zároveň se přihlásit na ÚP. Vím, že bych musel mít ukončenou neschopenku.
Mohu ukončit pracovní poměr dohodou ze zdravotních důvodů. Abych na ÚP mohl pobírat maximální podporu?
A tady jsem se nedopátral žádné odpovědi, jelikož tři nezávislé osoby, které pracují na ÚP mně řekli po každé něco jiného.
Otázka zní po ukončení pracovní neschopnosti:
Z čeho mně budou vypočítávat podporu, když jsem byl v PN delší dobu než 380 dní?
Budu mít nárok na podporu stejně, jako bych pracoval?
Někdo říkal, že bych spadal do tzv: Národního hospodářství.
 
Jestliže Vašemu zapsání na úřad práce předcházela dočasná pracovní neschopnost, pak se výše podpory vypočítá z průměrné mzdy v národním hospodářství, nikoliv z posledního průměrného měsíčního čistého výdělku. Tak by tomu bylo, kdybyste alespoň jeden měsíc pracoval, což je ve Vaší situaci pravděpodobně vyloučeno.