Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Soused podal podnět na magistrát města k řešení špatného parkování našeho přípojného vozidla. V rozhodnutí o uložení pokuty bylo datum, kdy jsme byli na dovolené a proto jsme nemohli určit viníka a logicky se nám nechtělo platit pokutu. Na dopravním odboru se k nám chovali neuvěřitelně povýšeně, nějaké datum je nezajímá, fotky mluví jasně!

Manželka/provozovatel byla v sedmém měsíci těhotenství a ani já jsem celou věc nedokázal na místě pochopit a správně argumentovat. Odešli jsme a dva týdny přemýšleli, co s tím. Najali jsme si advokáta a ten celou věc vyřešil. Naštěstí jsme na dovolené parkovali v kempu a RZ karavanu byla na faktuře. Stejně tak fotky z mobilu posloužily jako důkaz. Nakonec se i oznamovatel na úřadě vyjádřil, že ani neví kdy to bylo, ale tak nějak kolem toho data. Správní řízení bylo ukončeno bez postihu. Jenže... Advokát není zadarmo, můj čas ve smyslu dvou návštěv úřadu, dvou návštěv advokáta taky není zanedbatelný a celý ten stres jen pro to, že někdo takhle lajdácky někoho nahlásí, mě nutí přemýšlet nad náhradou nákladů. Prostě si myslím, že nám byla způsobena škoda oznamovatelem přestupku a je povinný za své pochybení nést odpovědnost. Náš právní zástupce nám dále nemůže být nápomocen z důvodu podjatosti. Je to přítel obou stran, což na začátku nevěděl. Děkuji moc za posouzení. S pozdravem a důvěrou Johan.

 

ODPOVĚĎ:
Právo podat podnět k přestupkové komisi (či obrátit se na policii a podat trestní oznámení) má každý a nelze jej tohoto práva zbavit. Za využití tohoto práva také nelze sankcionovat či požadovat náhradu škody.
Právní řád ovšem dokáže postihnout jednání, kterým někdo nepravdivě obviní jinou osobu z přestupku či ze spáchání trestného činu, nicméně je nezbytné, aby uvedl nepravdivé informace. Pokud byly použity nepravdivé informace, a to úmyslně, lze takové jednání postihnout a požadovat náhradu škody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.