Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bývalému manželovi (otec dítěte) je strháváno (soudním příkazem) výživné a posíláno na můj bank. účet na dnes (03.09.2022) již 29 letého syna. Velice mne obtěžuje mu výživné každý měsíc vracet na účet zpět. Prosím o radu, jak máme postupovat a platbu zrušit.   Velice Děkuji za odpověď. Eliška.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost trvá do doby, kdy je dítě schopno se samo živit. Vzhledem k tomu, že je výživné strháváno na základě exekučního příkazu, je nutné nejprve zrušit vyživovací povinnost soudně – tj. podáním návrhu na zrušení vyživovací povinnosti. V návrhu je nutno uvést a prokázat, že zletilé dítě se již dokáže samo uživit a vyživovací povinnost otce tak již zanikla. Soud může v rozsudku uložit zletilému povinnost vrátit spotřebované výživné, pokud by bylo zjištěno že zletilý pobíral (a nevrátil) výživné za dobu, kdy byl schopen se již sám uživit. Z toho důvodu je důležité prokázat vracení jednotlivých plateb výživného např. výpisy z účtu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.