Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na něčí popud mi bylo ze sice veřejně přístupného, ale pozemku který patří soukromému subjektu, městskou policií odtaženo mé vozidlo, které tam delší dobu parkovalo. Chtěl jsem případ řešit smírem tak, aby mi vozidlo bylo vráceno zpět a zrušen výměr na platbu za odtah a uskladnění. Magistrát mi tuto skutečnost oznámil až po 15 dnech od odtahu.

Argumentoval jsem tím, že bez vědomí majitele pozemku nemá nikdo právo tam cokoliv odstraňovat. Magistát trvá na svém a na smír nepřistoupil. Protože se věc vleče a navyšují se náklady na uskladnění potřebuji věc dořešit.   Můj dotaz je, zda mám nějakou naději na úspěch pokud postoupím věc soudu. Děkuji za radu Bořivoj.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že neuvádíte přesné informace, nelze jednoznačně určit, zda došlo k odtažení oprávněně či nikoliv.
Obecně platí, že policie je oprávněna nechat vozidlo odtáhnout, pokud vozidlo stálo na pozemní komunikaci (bez ohledu na to, kdo je vlastníkem takového pozemku, zda soukromý subjekt či veřejný) a tvořilo překážku silničního provozu. Dále lze nařídit odtah vozidla, pokud neoprávněně stojí na vyhrazeném parkovišti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.