Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Kvůli dědickému řízení jsem zadala soudnímu znalci odhad ceny bytu, jehož podíl budu vyplácet dalším dědicům. Notářka zadala nový odhad obvyklé ceny, rozdíl mezi jejich cenami je 300.000 Kč. V novém odhadu není uvedeno, že v bytě jsou původní omítky a elektroinstalace (stáří bytu je 55 let), u srovnávaných prodejů takto stavy bytů jsou specifikované - jsou po rekonstrukci.

Můžu s tím ještě něco dělat? Znamená pojem "obvyklá cena" i odměnu realitní kanceláři? Cena jednoho ze srovnávaných bytů byla dle nové majitelky nižší právě o tuto provizi. Jak by se postupovalo v případném soudním sporu? Děkuji, Erika.

 

ODPOVĚĎ:
V dědickém řízení patrně nedošlo ke shodě dědiců ohledně hodnoty pozůstalosti, proto byl na příkaz notáře vypracován „revizní“ znalecký posudek. Znalec v dědickém řízení zpravidla vychází při oceňování nemovitostí z tzv. ceny obvyklé, definované zákonem č. 151/1997 Sb. , o oceňování majetku. Podle jeho § 2 odst. 2 „se Obvyklou cenou pro účely tohoto zákona rozumí cena, která by byla dosažena při prodejích stejného, popřípadě obdobného majetku nebo při poskytování stejné nebo obdobné služby v obvyklém obchodním styku v tuzemsku ke dni ocenění. Přitom se zvažují všechny okolnosti, které mají na cenu vliv, avšak do její výše se nepromítají vlivy mimořádných okolností trhu, osobních poměrů prodávajícího nebo kupujícího ani vliv zvláštní obliby. …“.
Pokud jde o odměnu realitní kanceláři (provizi), pak tuto odměnu znalci obecně v posudcích zohledňují za použití příslušného koeficientu (tedy cenu poníží). Stejně tak by měla být v posudku zohledněna případná rekonstrukce, pakliže oceňovaná nemovitost není zrekonstruovaná. Pokud tedy máte pochybnosti o správnosti znaleckého posudku, který byl vypracován na příkaz notářky, můžete jeho správnost napadnout v rámci odvolacího řízení, kdy podáte odvolání proto usnesení o dědictví. V takovém případě Vám však doporučuji vyhledat pomoc advokáta.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.