Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji poradit ohledně této situace: Otec trpí Alzheimerovou chorobou a je prakticky vyřazen z normálního života (nemluví, nevyjadřuje se, je trvale upoután na lůžko) a je trvale umístěn v brněnském Alzheimer centru. V roce 2015, kdy otec byl ještě ve stavu “způsobilém” sepsali rodiče plnou moc o zastupovaní otce mojí matkou v jeho záležitostech s neomezenou platností.

V současné době jsme chtěli prodat automobil který je napsán na otce, ale nebyl nám umožněn přepis protože na plné moci je uvedena jiná adresa než nynější adresa matky v občanském průkazu. Matka se totiž přestěhovala a adresu na plné moci nezměnila a bohužel tak už nelze udělat viz. důvody výše popsané. V současné době nemůžeme s automobilem nijak nakládat - nemůžeme jej prodat, nemůžeme jej ekologicky zlikvidovat ani dát SPZ do depozitu, na vše je potřeba plná moc. Jen pro dokreslení situace jedná se o vůz jehož prodejní hodnota byla vyčíslena na 5.000 Kč. Je nějaká možnost změnit adresu na již vystavené plné moci? Je nějaká možnost jak nakládat s tímto majetkem nabytým v manželství? Je nějaká možnost se automobilu trvale zbavit?

 

ODPOVĚĎ:
Změna trvalého bydliště neruší platnost plné moci. Zmocněnec (Vaše matka) musí prokázat svou totožnost, tedy že jde o tutéž osobu. Mělo by tak postačovat prokázání změny bydliště, například výpisem z registru obyvatel (který by měl mít však každý úřad zpřístupněn). Plnou moc mezi otcem a matkou je nutno doložit ke smlouvě o prodeji automobilu, kdy je vhodné doložit i právě výpis z registru obyvatel ohledně Vaší matky (lze vyžádat na czech pointu). Pokud změnu vlastníka vozidla znemožnil úřad evidence vozidel, pak je možné podat stížnost proti postupu konkrétního úředníka.
Do budoucna je však vhodné podat k opatrovnickému soudu návrh na omezení či zrušení svéprávnosti Vašeho otce, kdy soud rozhodnutím také určí osobu, která bude jednat v jeho záležitostech – opatrovníka.
Zde naleznete vzory podání:
https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/zaloby-soud/navrh-na-omezeni-svepravnosti-navrh-na-opatrovnika-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014
https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/zaloby-soud/navrh-na-omezeni-zpusobilosti-k-pravnim-ukonum-vzor-ke-stazeni

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.