Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak žádat o výživné pro zletilé dítě, studující na vysoké škole? Pro nezletilé jsem objevila formulář, ale mohu tam napsat i to zletilé nebo je na to formulář jiný. Mohu žádat na obě děti současně v jednom řízení nebo musí být pro každé zvlášť? Rozvod ještě neproběhl, zatím dávám dohromady formuláře, pro co nejrychlejší vyřízení. Děkuji Valerie.

ODPOVĚĎ:
Zatímco o výživné pro nezletilé dítě žádáte soud Vy jako matka dítěte, zletilé dítěte již musí o výživné žádat samo. Jedná se tedy o dvě samostatná řízení, takže žádost nepište do jednoho formuláře. Zatímco žádost o výživné pro nezletilé dítě se podává k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte, žádost o výživné pro zletilé dítě se podává k okresnímu soudu v místě bydliště žalovaného, tedy otce dítěte. Teoreticky tedy může každou žádost posuzovat a řešit jiný soud. Vzory žádosti o výživné pro zletilé dítěte najdete k dispozici na internetu nebo zletilému dítěti mohou se sepsáním pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Žádost je možné napsat volnou formou (jednotný formulář neexistuje), ale je zapotřebí, aby obsahovala nezbytné náležitosti - například označení soudu, kterému je určena, označení účastníků řízení, čeho se navrhovatel domáhá (stanovení výživného a návrh jeho výše), žádost musí být podepsána a datována.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.