Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych na Vás dotaz ohledně dávky státní sociální podpory SSP poskytované Úřadem práce. Máme ve vlastnictví s manželkou RD, zkolaudovaný se 2 bytovými jednotkami. Jednu z nich pronajímáme a nájemné řádně daníme. Tento příjem je pro nás poměrně důležitý a pomáhá nám s financováním údržby, oprav a drobných investic naší nemovitosti.

Mám starší maminku, kterou bychom si do pronajímaného bytu chtěli nastěhovat. Maminka je vdovou a aktuálně bydlí v malém rodinném domě RD, kde z důvodu zdravotních již nezvládá provoz. Z důvodu nízkého starobního důchodu čerpá příspěvek na bydlení. Navštívil jsem příslušný ÚP s dotazem, zdali bude možné dávku čerpat po přestěhování do našeho domu (samostatné bytové jednotky). Samozřejmě na základě sepsání nájemní smlouvy se všemi náležitostmi. Bylo mi sděleno, že hrazení nájemného vůči nám nemůže být uznáno jako náklad na bydlení z důvodu vyživovací povinnosti dítě/rodič. Chtěl bych prosím vědět, zda-li se tento právní vztah aplikuje u těchto žádostí o dávku a její schválení. Popřípadě, jestli by bylo řešením, kdyby vlastníkem nemovitosti byla pouze manželka (snacha ke zmíněné osobě) nebo je tento vztah podobný, jen v jiném stupni. Případně nějaký návrh/doporučení řešení situace. Předem děkuji. Lukáš.

 

ODPOVĚĎ:
Nárok na příspěvek na bydlení upravuje zákon č. 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon nestanoví, že není možné (z důvodu vyživovací povinnosti) uzavřít nájemní smlouvu mezi rodičem a dítětem, resp. že by uzavření takové smlouva znemožňovalo požádat o příspěvek na bydlení. To, že máte vůči mamince vyživovací povinnost (v případě, že není schopná se živit sama), neznamená, že nemůžete po mamince požadovat nájemné nebo že by po Vás maminka měla nejprve požadovat výživné a až poté žádat o příspěvek na bydlení. Pokud by úřad práce takto uvažoval, musel by takto vůči Vaší mamince postupovat už dříve (v době, kdy bydlela sama).
Pokud tedy Vaše maminka splní ostatní zákonem stanovené podmínky, Vaše vyživovací povinnost vůči ní by neměla být překážkou přiznání příspěvku na bydlení. Doporučuji tedy Vaší mamince, aby žádost o příspěvek na bydlení podala. Pokud by úřad práce její žádost přece jen zamítl, maminka se může proti rozhodnutí úřadu práce odvolat k Ministerstvu práce a sociálních věcí. Je ale zapotřebí počítat s tím, že rozhodnutí o odvolání bude nějakou dobu trvat a do té doby mamince nebude příspěvek na bydlení vyplacen.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.