Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem důchodce, který dostává mimo starobní důchody z Německa a ČR také podnikový důchod z Německa. Musí se na podnikový důchod odvádět zdravotní pojištění? Daňová povinnost je jasná. Díky.

ODPOVĚĎ:
Podle § 7 odst. 1 písm. b) zákona o veřejném zdravotním pojištění je stát plátcem pojistného za poživatelů důchodů z důchodového pojištění, kterým byl přiznán důchod podle předpisů České republiky (dříve České a Slovenské federativní republiky). Díky pobírání českého starobního důchodu za Vás tedy zdravotní pojištění v České republice hradí stát.
Ve svém dotazu ale zmiňujete také to, že pobíráte podnikový důchod z Německa. V bezplatné právní poradně zodpovídáme pouze dotazy v rámci českého právního řádu. Bohužel neznám podmínky pro přiznání a výplatu podnikového důchodu v Německu, takže Vám nedokáži odpověď ani na otázku, zda je při pobírání podnikového důchodu nutné hradit zdravotní pojištění. Doporučuji se s tímto dotazem obrátit na Vaši zdravotní pojišťovnu, případně na instituci, která Vám podnikový důchod z Německa vyplácí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.