Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme majitelé zděděného bytu po rodičích, ve kterém nyní bydlí dcera s vnučkou. Platí si sama fond oprav i všechny služby. Nyní vzhledem k její invaliditě a snížené pracovní schopnosti má malý příjem a chtěla by si zažádat o příspěvek na bydlení. K tomu ovšem potřebuje nájemní smlouvu (byt na ni bohužel nemůžeme převést).

Jak, prosím, formulovat nájem a platby v takové smlouvě, když po ní nic nechceme, vše si platí sama a tudíž také nechceme platit daň z pronájmu. Při zvolení nájmu za 1 Kč prý hrozí doúčtování daně z ceny pronájmu v místě obvyklé finančním úřadem.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dcera nehradí nic za bydlení, pak ani příspěvek na bydlení není reálně přiznatelný. Ten je konstruován jako příspěvek na náklady spojené s bydlením, což je tedy příspěvek na nájem a služby. Pokud budete nájemné ve smlouvě žádat jednu korunu, tak by se skutečně jednalo o následné doměření daně, pokud dáte nájem v dané lokalitě obvyklý, budete ho muset danit. Byt lze užívat i na základě smlouvy o výpůjčce, kterou lze uzavřít zdarma, ale pochybuju, že při nulovém nájmu dcera na příspěvek dosáhne.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.