Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při průběhu nemoci jsem se se zaměstnavatelem dohodl na dohodě o ukončení pracovního poměru (PP). Pracovní poměr byl ukončen dne 31.3.2022. Neschopnost nadále ale běží. Dnes (17.04.2022) jsem se šel zaregistrovat na úřad práce ČR (ÚPČR), kde mi bylo sděleno, že se nemohu registrovat v době dočasné pracovní neschopnosti DPN a že registrace může být zahájena až po ukončení pracovní neschopnosti.

Vzhledem k tomu, že jsem pracoval jako správce Zoo, kde je zapotřebí fyzická zdatnost a moje neschopnost se odvíjí od poškození ramene, které vyžaduje dlouhodobou rehabilitaci, proto jsem se rozhodl souhlasit s dohodou o ukončení pracovního poměru. Nevím, zda je postup úřadu práce správný??? Děkuji za info Aleš.

 

ODPOVĚĎ:
Podmínky evidence na úřadě práce a nároku na podporu v nezaměstnanosti upravuje zákon č. 435/2004 Sb. , o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů. Paragraf 25 odst. 2 písm. a) tohoto zákona říká, že uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou je uznána dočasně neschopnou práce. Postup úřadu práce, který Vás v době pracovní neschopnosti odmítl přijmout do evidence uchazečů o zaměstnání je tedy správný a v souladu se zákonem - úřad práce v dané situaci nemůže postupovat jinak, zákon mu to neumožňuje. Na úřadě práce se tedy opravdu můžete zaevidovat až po skončení pracovní neschopnosti a teprve poté si můžete požádat o podporu v nezaměstnanosti. Doporučuji pro jistotu informovat o pracovní neschopnosti i Vaši zdravotní pojišťovnu, aby za Vás bylo i nadále hrazeno zdravotní pojištění, jehož hrazení je ze zákona povinné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.