Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítelkyni našeho syna bylo v únoru 2022 18 let. Do té doby byla v pěstounské péči. Až do května 2022 je studentka. Její pěstouni jí ale vystěhovali věci z domu a nechtějí ji nadále nechat u sebe bydlet, i když tam má trvalé bydliště. Zajímá mne to hlavně proto, že momentálně se nastěhovala k nám, protože ji pochopitelně nechceme nechat na ulici. Jaké jsou možnosti pro takové lidi, kteří ještě studují, jsou bez příjmu a evidentně i bez opory ve své rodině. Děkuji Alfréd.

ODPOVĚĎ:
Pěstounská péče ze zákona končí tehdy, kdy dítě dosáhne zletilosti. Od chvíle, kdy přítelkyně Vašeho syna dosáhla zletilosti, pěstouni nemají povinnost o ni dál pečovat ani ji nechat u sebe bydlet. Trvalé bydliště je pouze evidenční údaj, který synově přítelkyni nezakládá právo nadále bydlet společně se svými pěstouny.
Pokud by přítelkyně Vašeho syna i po dosažení zletilosti dál žila se svými pěstouny, měla by nárok na tzv. příspěvek na úhradu potřeb dítěte ve výši 7.260 Kč měsíčně. Do konce roku 2021 existoval i jednorázový příspěvek při ukončení pěstounské péče ve výši 25.000 Kč, který byl určen právě pro osoby, které po dosažení zletilosti přestaly žít společně se svým pěstounem. O tento příspěvek bylo možné žádat až rok zpětně. Aby o něj synova přítelkyně mohla požádat, musela by ale splnit podmínky nároku (dosáhnout zletilosti a přestat žít s pěstouny) před 1.1.2022, což se v tomto případě nestalo.
Vzhledem k tomu, že je synova přítelkyně stále nezaopatřeným dítětem, může si na úřadě práce v místě bydliště požádat o přídavek na dítě ve výši 880 Kč měsíčně. Dokud žije ve společné domácnosti s Vaší rodinou, na jiné dávky (příspěvek na bydlení, dávky hmotné nouze) bohužel nebude mít nárok, protože by při žádosti o tyto dávky musela dokládat i Vaše příjmy. Pokud má informace o svých biologických rodičích, může je požádat o výživné, případně se se žádostí o výživné obrátit na soud, protože biologičtí rodiče - na rozdíl od pěstounů - mají vůči ní vyživovací povinnost až do doby, dokud nebude schopná živit se sama.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.