Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Třetím rokem (2019-2022) žiju a pracuju v Irsku a po té co jsem otěhotněla, jsme se s přítelem, který je také Čech a žije v Irsku rok, rozhodli pro návrat do České Republiky. V Irsku na mateřskou nárok mám. Je možné v Čechách pobírat dávky ze zahraničí, například v rámci EU a jak postupovat prosím? Popřípadě má přítel nárok na podporu, než si najde zaměstnání a na co dalšího máme nárok? Děkuji Berenika.

ODPOVĚĎ:
Aby Vám v České republice vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou), musela byste v době nástupu na mateřskou dovolenou (6 - 8 týdnů před termínem porodu) být v České republice nemocensky pojištěná (zaměstnaná) nebo být v ochranné lhůtě, která by plynula ze zaměstnání v České republice. Protože tyto podmínky velmi pravděpodobně nesplníte, budete muset čerpat obdobnou dávku v Irsku. Jestliže jste se už u příslušných úřadů informovala o tom, že nárok na mateřskou v Irsku máte, podejte žádost o mateřskou přímo v Irsku ještě před návratem do ČR. Jestliže jste se do ČR už vrátili, i v tomto případě bude zapotřebí kontaktovat irské úřady a vyřídit žádost o mateřskou na dálku z České republiky, což může být o něco komplikovanější. Pokud příjem Vaší domácnosti nepřesáhne 2,7násobek jejího životního minima, budete mít v ČR nárok také na porodné (jednorázová dávka ve výši 13 000 Kč u prvního a 10 000 Kč u druhého dítěte) a také na přídavek na dítě. Po vyčerpání mateřské z Irska si budete noci požádat v ČR o rodičovský příspěvek. Žádosti o všechny tyto dávky se podávají na úřadě práce v místě Vašeho bydliště v ČR.
Pokud Váš přítel v Irsku pracoval, je možné že mu vznikl nárok na podporu tam. V tom případě může zažádat o výplatu podpory v nezaměstnanosti v Irsku a následně požádat, aby byla podpora vyplácena do České republiky. O převod podpory do ČR je ale možné požádat až po jednom měsíci pobírání podpory v Irsku, podporu je možné navíc do ČR vyplácet nejdéle tři až šest měsíců. Jestliže jste už zpět v České republice, může Váš přítel požádat o podporu v nezaměstnanosti na úřadě práce v místě svého bydliště. Aby mu nárok na podporu vznikl, bude muset doložit, že během posledních dvou let před evidencí na úřadě práce vykonával alespoň 12 měsíců výdělečnou činnost, ze které za něj bylo odváděno sociální (důchodové) pojištění. Váš přítel tedy bude muset úřadu práce prokázat dobu pojištění v Irsku - doby pojištění v zahraničí a v ČR je totiž možné sčítat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.