Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S partnerkou v polovině března 2022 čekáme narození dítěte. Plánuji si vzít neprodleně po narození dítěte otcovskou dovolenou. Jsem zaměstnán ve firmě pět měsíců a v současné době jsem ve výpovědní lhůtě, která končí na konci března 2022. Někde jsem četl, že na ni nárok nemám kvůli výpovědní době. Je tomu opravdu tak? Má to nějaké racionální odůvodnění? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Otcovskou dovolenou upravuje zákon č. 187/2006 Sb. , o nemocenském pojištění. Nárok na otcovskou má:
a) pojištěnec, který pečuje o dítě, jehož je otcem,
b) pojištěnec, který pečuje o dítě, které převzal do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, pokud dítě ke dni převzetí do této péče nedosáhlo 7 let věku.
Nárok na otcovskou nemají pojištěnci vykonávající pojištěnou činnost ve vazbě, odsouzení ve výkonu trestu odnětí svobody zařazení do práce a osoby ve výkonu zabezpečovací detence zařazené do práce.
Informace o tom, že nárok nemá zaměstnanec ve zkušení době a ve výpovědní době nemá oporu v zákoně a tato informace není uvedena ani na stránkách ČSSZ.
Přesto doporučuji, vznést dotaz na okresní správu sociálního zabezpečení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.