Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zánik registrovaného partnerství, obě s rozvodem souhlasíme, jak sepsat, co přiložit, kolik to stojí. Mám nárok na výživné, ale nechci ho, musím to tam také uvést? Byt - osobní vlastnictví mamky, bydlím tam já + 3 měsíční syn, nemám nájemní smlouvu, platím do fondu oprav + energie. Můžu i bez smlouvy žádat o příspěvek na bydlení?

Kdyby mamka smlouvu napsala, za jakou částku při pronájmu nemusí odvádět daně. Může majitel bytu odhlásit nájemníka, který fyzicky v bytě nebydlí, ale sám není schopen si trvalý pobyt odhlásit? Moc děkuji za odpovědi, Soňa.

ODPOVĚĎ:
O zrušení partnerství rozhoduje soud na návrh jednoho z partnerů, přičemž žalobce musí prokázat, že partnerský vztah již fakticky netrvá. Tuto povinnost nemá, pokud se k návrhu připojí i druhý partner. Pokud se tedy dá očekávat, že se zrušením partnerství budete obě souhlasit, stačí, abyste se přímo do návrhu obě podepsaly, že se zrušením souhlasíte. Soudní poplatek se hradí 2000, -Kč a není třeba nic jiného dokládat. Pouze podat návrh a uhradit jej.
Majitel bytu může odhlásit nájemce, který v bytě nebydlí, a to za předpokladu, že se nájemce v bytě prokazatelně nezdržuje a nemá tam své věci. Odhlášení trvalého bydliště je správní řízení, takže bývá předvolán i nájemce, aby se k věci vyjádřil, pokud nespolupracuje, stačí výpovědi svědků nebo úřad provede místní šetření a pokud zjistí, že tam nájemce skutečně své věci nemá, tak jej odhlásí a přihlásí na adresu ohlašovny v daném městě.    
K žádost o příspěvek na bydlení je nutné nájemní smlouvu doložit. Příjmy z pronájmu nejsou osvobozeny od daně při žádné minimální výši příjmu. Vaše matka by musela příjmy z pronájmu zahrnout do svého daňového přiznání. Pokud by je danila jako fyzická osoba, pak může uplatnit slevu na poplatníka, která činí téměř 25 tisíc ročně (2070 Kč měsíčně) a odečítá se z vypočtené daně. Záleží tedy na tom, zda a v jaké výši Vaše matka tuto slevu uplatní z jiných svých příjmů (ze zaměstnání) a jaká část tedy případně (zbude) i na odečet z daně z příjmů z pronájmu (ačkoli částka daně zahrnuje veškeré příjmy dohromady).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.