Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1992 jsem měl milenecký vztah s vdanou ženou a já jsem byl také ženatý. Z tohoto mileneckého vztahu se narodila Martinka. Příjmení Martinky v rodném listě automaticky znělo dle příjmení manžela její matky. Všichni jsme věděli, že otcem jsem já, ale neřešili jsme to. Nyní po 27 letech chceme tento vztah otce s dcerou zlegalizovat. Proto potřebuji poradit jak dále postupovat. Děkuji za odpověď.  

ODPOVĚĎ:
Nejprve by bylo nutné popřít otcovství manžela matky v řízení o popření otcovství – ze zákona může otec podat návrh do šesti let věku dítěte, matka pak do 6 měsíců od narození dítěte. Zákon však zná jednu výjimku, kdy lze zmeškání této lhůty prominout, a to pokud to vyžadují zájem dítěte a veřejný pořádek (§ 792 občanského zákoníku). K sepsání návrhu na popření otcovství Vám doporučuji z důvodu poměrné složitosti vyhledat pomoc advokáta.
Pokud by soud návrhu vyhověl a otcovství popřel, bylo by následně nutno podat návrh na určení otcovství, v němž by byl jako otec určen biologický otec a ten následně zapsán do rodného listu dítěte.
Pokud by soud nevyhověl návrhu na popření otcovství z důvodu, že zde není zájem dítěte či to nevyžaduje veřejný pořádek, pak se nabízí již jen cesta osvojení (adopce) dítěte.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak změnit otcovství potomka v dospělosti - legalizace vztahu rodiče a dcery
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.