Počet stránek ve webu: 43.143

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2012 jsem byla přijímána na pozici stavební technik. V kanceláři mám kolegyni, která je bytový technik a má náplň zahrnovala i její zástup. Od ledna 2022 udělali z kolegyně ekonoma (část pozice bytového technika) a mi změnili funkci na bytový a stavební technik. Já tvrdím, že jsem na tuto pozici nebyla přijata a odmítám na to přistoupit.

Zaměstnavatel tvrdí, že musím plnit úkoly nadřízeného, který takto v rámci oddělení rozhodnul. Tvrdí, že se jedná o organizační změny. Mám potom nárok na odstupné, když na změnu nepřistoupím nebo můžu dostat výpověď pro porušení pracovní kázně? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen přidělovat zaměstnanci práci odpovídající druhu práce uvedenému v pracovní smlouvě. Pokud obě pozice zahrnují práce, které lze podřadit pod druh práce uvedený ve Vaší pracovní smlouvě, pak skutečně musíte plnit pokyny nadřízeného.
Pokud se jedná o jiný druh práce s odlišnou náplní, muselo by dojít ke změně pracovní smlouvy. Pokud takovou změnu odmítnete, bude zaměstnavatel povinen Vám přidělovat práci pouze podle pracovní smlouvy. Pokud takovou práci nemá, vznikne výpovědní důvod podle § 52 písm. c) zákoníku práce - stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách. Zaměstnanci pak náleží nárok na odstupné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.