Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve firmě, kde více než dva roky pracuji a mám smlouvu na dobu neurčitou, došlo před Vánoci 2022 k hromadnému propouštění, které se, bohužel, mělo týkat i mě. Chtěli mě propustit "velmi mile", pokud se to tak dá nazvat – nabídli mi vyšší odstupné, než museli, slíbili mi výborné reference. To uvádím, aby bylo jasné, že jsem byla vždy vzorný zaměstnanec.

Protože jsem ale byla v tu dobu již krátce těhotná, což jsem zaměstnavateli při propouštění sdělila, výpověď se stala neplatnou. Tohle je naštěstí v pořádku. Z toho, co se ale děje dál, mi není nijak do smíchu. Vedoucí mého oddělení mě nutí podepsat dohodu o přeřazení na jinou pozici. Jako důvod uvádí to, že moje pozice byla zrušena, tak mě musí přeřadit. Problém je, že pozici, na kterou mě přeřadit chtějí, museli zase kvůli mě založit (dosud neexistovala). Navíc mi bylo doslova řečeno, že se jedná pouze o papírové přeřazení - práce mi má zůstat reálně stejná (papírově ale ne).   Nejsem z toho vůbec nadšená, protože mám důvodné podezření, že mi nová pozice poškodí životopis a tím i možnost budoucího uplatnění (z biotechnologického vývojáře mám být technik charakterizací produktů).   Vím, že těhotné ženy mají v zaměstnání speciální ochranu. Můj dotaz zní, zda mě zaměstnavatel může takto nedobrovolně přeřadit (vlastně jenom kvůli tomu, aby si papírově srovnal počty lidí v jednotlivých odděleních)? Co mi může udělat, když tu dohodu nepodepíšu? Nechci primárně dělat problémy a kdybych věděla, že mě plánují vyhodit, těhotenství bych odložila. Nejsem typ, co by utekl na nemocenskou, jsem rozhodnuta kvalitně pracovat, dokud to půjde. Ale chci dělat na stejné pozici, na které jsem dosud. Můžu se nějak bránit? Děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne Stela.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen podle § 38 zákoníku práce přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Pokud takovou práci nemá, nastávají překážky na jeho straně. Může zaměstnanci nabídnout jinou práci, ale nemůže zaměstnance nutit k podpisu dodatku se smlouvě.
Pokud dosavadní práce ohrožuje těhotenství zaměstnankyně, je povinen ji přeřadit.
Pokud to není Váš případ, bude muset zaměstnavatel hledat cestu, jak se s Vámi dohodnout.
Doporučovala bych proto sdělit zaměstnavateli Vaše požadavky a hledat cestu k dohodě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.