Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám smlouvu na dobu neurčitou (1/2 úvazek) a zaměstnavatel mě nutí dát výpověď. Když jsem měla dovolenou, tak dal inzerát na moje místo. Prý mám skončit do 14 dní. Teď mě nutí, abych podala dohodou o ukončení pracovního poměru s 2 měsiční výpovědní lhůtou. Místo mě má nastoupit jiná paní.

Pracuji tam 1,5 roku (04/2018-10/2019). Má na to právo? Pokud prý nechci jít na ÚP, tak mě povolí přesun na jinou pobočku. Jenže je tam 2 platová třída, já mám 5. platovou třídu. To je rozdíl 3.600 Kč čistého a tento rozdíl mi nechce doplatit. Může na mě tlačit, abych sama přešla jinam? Bylo by možné se s vámi spojit? Děkuji za odpověd Helena.

 

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel nemůže zaměstnance nutit, aby dal výpověď. Doporučuji každé další jednání se zaměstnavatelem nahrávat a získat tak důkaz nátlaku z jeho strany.
Stejně tak zaměstnavatel nemůže nutit zaměstnance k přechodu na jinou práci, pokud se nejedná o povinné převedení podle § 41 zákoníku práce.
Pokud bude nátlak zaměstnavatele trvat, je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zaměstnavatel nutí podepsat zaměstnance dohodu o ukončení pracovního pměru a nechce vyplatit odstupné - jak postupovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.