Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych vás požádat o radu ohledně pracovního poměru. Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou, druh sjednané práce - "vedoucí prodejny". V říjnu 2019 jsem byl požádán, zda bych chodil ve volných chvílích vypomáhat do výroby, na což jsem přistoupil. Nyní jsem se dozvěděl, že firma k 31.10.2019 ruší prodejnu, čili i mé pracovní místo.

Situace je o to komplikovanější, že celá firma se stěhuje v lednu 2020 do jiného města. Nikdo mi není schopen říct, co a zda vůbec pro mě budou mít v novém městě místo. Nikoho nezajímá, že mi vlastně 31.10.2019 končí moje pracovní smlouva, jelikož moje pracovní místo vedoucího prodejny bude zrušeno. Na mé dotazy mi pouze odpověděli, že prý novou smlouvu nepotřebuji a než se firma přestěhuje, budu pracovat jako dělník ve výrobě (samozřejmě za nižší plat) a pak se uvidí. Když jsem řekl, že s tím nesouhlasím, ať mi dají výpověď, tak mi bylo sděleno, že tím, že už tam chodím nyní vypomáhat, jsem vlastně přistoupil na změnu druhu práce od 1.11. a novou smlouvu ani dodatek nepotřebuji. Ale dle mého názoru, výpomoc v době trvání mého původního místa je něco jiného, než trvalá změna druhu práce. Žádnou změnu od 1.11. jsem nepodepsal. V tom případě mi musí zaměstnavatel dát výpověď z organizačních důvodů s nárokem na odstupné a 2 měsíční výpovědní dobu. Na dohodu nepřistoupím. Pokud nebudu souhlasit s převedením na jiný druh práce ve výpovědní době, musí mi zaměstnavatel vyplácet 2 měsíce náhradu mzdu pro překážky na straně zaměstnavatele? Podle mojí původní pracovní smlouvy mě ve výpovědní lhůtě již zaměstnávat nemůže, když místo bude zrušeno. Co když mi zaměstnavatel výpověď nedá, co mám dělat od 1.11.2019, kdy moje pracovní místo bude zrušeno a nebudu mít podepsanou žádnou novou smlouvu a na práci ve výrobě nepřistoupím? Když nepřijdu do práce, bude to zaměstnavatel považovat za porušené pracovní kázně, i když v tomto případě se dle mého názoru o porušení nejedná. Děkuji za odpověď Tomáš.

 

ODPOVĚĎ:
Občasnou výpomocí na základě pokynu nadřízeného se v žádném případě nemění uzavřená pracovní smlouva (zjednodušeně řečeno - písemně uzavřená smlouvy musí být změněna písemně). Při zrušení pracovního místa Vám musí zaměstnavatel nabídnou jinou pozici odpovídající Vaší pracovní smlouvě, nebo se s Vámi dohodnout na změně pracovní smlouvy. Tato změna však musí proběhnout formálně (změna smlouvy) a s Vaším souhlasem.
Pokud zaměstnavatel neučiní ani jeden krok, bude nucen dát Vám výpověď pro nadbytečnost. Vzhledem k tomu, že místo bylo zrušeno, během výpovědní dobu vzniknou na straně zaměstnavatele překážky - laicky řečeno - budete doma a zaměstnavatel Vám bude vyplácet náhradu mzdy. Následně také vznikne právo na vyplacení odstupného.
Pokud by zaměstnavatel trval na tom, že Vám výpověď nedá, protože došlo ke změně pracovní smlouvy, doporučuji opakovaně se na něj písemně obracet s tím, že Váš pracovní poměr trvá a Vy žádáte o přidělování práce dle Vaší pracovní smlouvy. Zároveň kontaktujte místně příslušný inspektorát práce.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení pracovního místa a nástup na novou pozici bez trvalého souhlasu zaměstnance - změní se pracovní smlouvě automaticky při nástupu na novou práci zaměstnancem (původně jen výpomoc)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.