Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Momentálně jsem v dočasné pracovní neschopnosti, tedy DPN v trvání 1 roku (rakovina prsu). Nemohu se vrátit ze zdravotních důvodů na svoji pozici expedientky (fyzicky náročné). Byl mi schválen částečný invalidní důchod ČID 1 stupně.

Zaměstnavatel připravil smlouvu na zkrácený úvazek (ještě jsem ji nečetla) a zároveň jsem se dozvěděla, že mě chce propustit. Chtěla bych se zeptat na nástrahy nové smlouvy a jaké mám práva v mé situaci. Předem moc děkuji za odpověď. Adéla.

 

ODPOVĚĎ:
V této situaci je možné ukončit pracovní poměr výpovědí ze strany zaměstnavatele podle § 52 písm. e) zákoníku práce, podle něhož smí dát zaměstnavatel výpověď, pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost.
Při využití tohoto výpovědního důvodu nevzniká nárok na odstupné.
U nové smlouvy je nezbytné si pohlídat, aby byla na dobu neurčitou a aby druh práce odpovídal Vašemu zdravotnímu stavu. V takovém případě by pak výše uvedený výpovědní důvod neměl být použit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.