Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

22.8.2019 jsem se zastavil v práci u majitele firmy a řekl mu, že nastupuji do práce po nemocenské, která trvala 8 měsíců. Lékaři mě poslali na posudkové, kde jsem dostal 1. stupeň invalidního důchodu. Majitel firmy mi sdělil, že mě ve firmě nechce a pokud nepodepíši dohodu o ukončení pracovního poměru, bude to řešit razantně.

Řekl, že to zvládají i beze mne. Moji pozici tedy zruší. Jak se mám zachovat dál po jeho vyhrožování? Neposílá mě ani na výstupní prohlídku, chce jen ode mne podepsat výpověď dohodou. Co znamenají jeho slova "že to bude řešit razantně" to nevím. Prosím o odpověď na co mám v tomto případě nárok a jakou formou podepsat výpověď. Děkuji

 

ODPOVĚĎ:
Doporučovala bych dohodu nepodepisovat. Ztížíte si tím pozici na úřadu práce a sníží se nárok na podporu z v nezaměstnanosti. Podepsat dohodu by bylo výhodné pouze v případě, že by jako důvod ukončení pracovního poměru obsahovala nadbytečnost. V takovém případě Vám vznikne nárok na odstupné.
Stejně tak, pokud by Vaše pozice byla zrušena a zaměstnavatel by Vám dal výpověď. I v tom případě by vznikl nárok na odstupné.
"Razantní" postup zaměstnavatele může pravděpodobně spočívat buď v hledání chyb a zasílání vytýkacích dopisů, což je proces na několik měsíců, nebo v nátlaku a bossingu tak, abyste sám odešel. V obou případech je možné bránit se soudní cestou.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.