Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Plánuji založit rodinu, ale při současné situaci v zaměstnání (jsem nucena podepsat novou pracovní náplň, se kterou nesouhlasím) hrozí, že buď dám, nebo dostanu výpověď. Slyšela jsem o ochranné lhůtě 180 dní, tedy kdybych otěhotněla například dva měsíce po tom, co bych dala nebo dostala výpověď, tak bych stále byla vedena u firmy jako zaměstnanec po dobu mateřské a rodičovské dovolené?

Pracuji zde již 7 let (2012-2019) a ráda bych pracovala dál, dokud neotěhotním, ale bylo mi řečeno, že pokud nepodepíšu, tak se rozloučíme. Děkuji za odpověď i Vaše služby, Jitka.

 

ODPOVĚĎ:
Nelze říci, že byste během ochranné doby byla vedena u firmy jako zaměstnanec, nebude za Vás např. platit zdravotní po jištění. Ochranná doba je jen pomocné kritérium pro posouzení nároku na vznik peněžité pomoci v mateřství. Ochranná lhůta pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství činí 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění. Pokud pojištění trvalo kratší dobu, bude ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.
K tomu musíte splňovat druhou, specifickou podmínku – být nemocensky pojištěna minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku (to je zhruba 9 měsíců nemocenského pojištění v rozložení dvou let). Tato podmínka nemusí být splněna jen u jednoho zaměstnavatele. V období dvou let lze sčítat dny z různých pojištění (zaměstnání).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.