Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem v situaci, kdy momentálně jsem na rodičovské dovolené. Do zaměstnání mám nastoupit 1.9.2023. Pracovala jsem na 33% úvazek na dobu neurčitou a k tomu u stejného zaměstnavatele na 75% jako asistentka pedagoga, tato smlouva na asistenta pedagoga mi byla před nástupem na mateřskou celkem 4x dána na dobu určitou a nyní je tedy zaniklá.

Momentálně jsem komunikovala se zaměstnavatelem o mém nástupu do práce na pozici vychovatelky na 33% úvazek, kde se mnou počítá ale místo asistenta pro mě nyní nemá - má ho obsazené méně kvalifikovaným personálem. Chce, ať tedy podám výpověď na pozici vychovatelky a uvolním mu tímto místo, ale já bych chtěla odstupné za takové jednání, kde mi 4x prodloužil nezákonně smlouvu na dobu určitou - smí se jen 2x pokud vím. Je nějaká možnost, jak získat odstupné, když zaměstnavatel mi úvazek chce na oko ponechat a spoléhá že z důvodu nízkého úvazku podám výpověď sama?

 

ODPOVĚĎ:
Podle ministerstva školství se na asistenty pedagoga vztahuje § 39 odst. 4 zákoníku práce, který říká, že jsou-li u zaměstnavatele dány vážné provozní důvody nebo důvody spočívající ve zvláštní povaze práce, na jejichž základě nelze na zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby zaměstnanci, který má tuto práci vykonávat, navrhl založení pracovního poměru na dobu neurčitou, nepostupuje se podle odstavce 2 (prodloužení maximálně 2x). Postup zaměstnavatele byl tedy v tomto v souladu s metodikou MŠMT.
Pokud je zaměstnavatel připraven přidělovat Vám práci podle Vaší pracovní smlouvy, pak není důvod pro výpověď z jeho strany. Pokud se situace nezmění, není způsob, jak ukončit pracovní poměr tak, aby vznikl nárok na odstupné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.