Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Několik let jsem pracovala pro zaměstnavatele, který nyní bohužel končí. Měla jsem uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou s plným úvazkem. Otěhotněla jsem a po narození dítěte jsme upravili pracovní smlouvu na 20 h týdně a nastoupila jsem tedy zpět do práce. Nyní jsou synovi dva roky.

Zajímala by mne výše základu pro odstupné. Pokud bych stále pracovala, měla bych poloviční odstupné. Je to tak? Pokud bych nastoupila zpátky na rodičovskou dovolenou, z jakého úvazku by se odstupné počítalo? Předpokládám, že také z polovičního, ale nejsem si jistá. Je nějaká možnost, abych měla odstupné celé? Na plný úvazek zaměstnavatel v dané situaci nepřistoupí. Předem moc děkuji a přeji hezký den, Blažena.

 

ODPOVĚĎ:
Odstupné je podle § 67 zákoníku práce vypočítáváno z průměrného výdělku. Průměrný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu zúčtované zaměstnanci k výplatě v rozhodném období a z odpracované doby v rozhodném období. Rozhodným obdobím je předchozí kalendářní čtvrtletí.
Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek. Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
Zkrácený úvazek tedy nepochybně výši odstupného ovlivní.
Možnost, jak získat odstupné v plné výši, v tuto chvíli neexistuje, bylo by to možné pouze při odpracování kalendářního čtvrtletí na plný úvazek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.