Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na základě pracovní smlouvy z 2010 pracuji v jedné společnosti jako celní deklarant ve dvousměnném pracovním režimu, kdy je pracovní doba v délce 38,75 hodin týdně rozvržena do směn o délce 12 hodin (denní, noční). Laxní přístup vedoucího filiálky k řešení problémů a hlavně šikana ze strany jedné vedoucí mě 03/2019 dohnaly do pracovní neschopnosti.

Dle psychologa diagnóza syndrom vyhoření, chronický stres, chronický únavový syndrom, jednoduše řečeno stres, únava, vyčerpání. Zatím jsem stále na „neschopence“, ale obvodní lékařka mě tlačí zpět do práce, na což se absolutně necítím. Zatím jsem si alespoň zjistila, jestli mi zaměstnavatel po ukončení pracovní neschopnosti umožní změnu pracovní doby – na „osmičky“ (od specialistky mám oficiální zákaz nočních), protože na původní pozici se vrátit nemůžu. Dozvěděla jsem se, že v současnosti není možnost využití pracovníka na osmihodinové směny a že můj zdravotní stav bude muset posoudit poskytovatel pracovně lékařských služeb a pokud vydá odpovídající posudek, můj pracovní poměr zanikne výpovědí dle § 52, e) zákoníku práce. Prosím Vás o radu, jak to funguje, když mi chtějí dát výpověď podle tohoto paragrafu? Lékařka mi ukončí určitým datem pracovní neschopnost, firma mi dá následně výpověď („běží“ v tomto případě klasická 2měsíční výpovědní lhůta? ) a já budu 2 měsíce doma, než mi skončí pracovní smlouva, když mi nechtějí umožnit jinou pozici? Další otázka z mé strany je, jestli mám nárok na odstupné? Moc děkuji předem. S pozdravem a přáním krásného dne Vlasta.

 

ODPOVĚĎ:
Výpověď podle § 52 písm. e) zákoníku práce je klasickou výpovědí, při které běží dvouměsíční výpovědní doba. Pokud nemá zaměstnavatel práci, která by odpovídala Vašemu zdravotnímu stavu, nastanou překážky na straně zaměstnavatele a Vy budete doma s náhradou mzdy.
Při výpovědi podle výše uvedeného ustanovení nárok na odstupné nevzniká.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.