Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou. Před ní jsem byla od května do konce července 2019 na nemocenské. V průběhu však zaměstnavatel ukončil svou činnost. Nyní mě kontaktoval právník zaměstnavatele, který po mě žádá podepsání výpovědi. Bohužel se od právníka asi nedozvím svá práva, jelikož zastupuje zaměstnavatele.

Nevím zda-li musím výpověď podepsat (právník tvrdí, že když nepodepíšu, nevadí, byla jsem obeznámena a tudíž se to bere jako schválené). Dále v případě, že je takový postup, mám nárok na odstupné? Navíc po návratu z mateřské jsem tedy bez práce. Je zde nějaká náhrada? Jak to bude s mateřskou a rodičovským příspěvkem? Děkuji Vám za Vás čas a ochotu a jsem s pozdravem Ludmila.

 

ODPOVĚĎ:
Začnu odpovídat od posledních otázek.
Na Vaší mateřské a rodičovské, tedy na pobírání peněžité pomoci v mateřství a rodičovském příspěvku se pro Vás nic nemění. Nárok Vám vzniká na obojí.
Výpověď ze strany zaměstnavatele skutečně podepsat nemusíte, musí Vám však být řádným způsobem doručena. Doporučuji si ji přečíst a podívat se, jaký je v ní uveden důvod pro výpověď, což může mít vliv na vznik nároku na odstupné.
Pokud zaměstnavatel ukončil svou činnost, měl by to být § 52 písm. a) zákoníku práce a v takovém případě vznikne nárok na odstupné. Zároveň by Vám měl zaměstnavatel "proplatit" dovolenou, na kterou Vám již vznikl nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.