Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Od 18.3.2019 pracuji za nemocnou kolegyni. Zaměstnavatel se mnou neuzavřel žádnou písemnou dohodu o tom, že budu dělat 1/2 její práce po dobu její nemoci. Nějak se to předpokládalo. Vedu si docházku sama a ručně. Nyní bych jí měla plně zastupovat. V náplni práce nic takového nemám.

Svoji práci si beru domů, což jsem zaměstnavateli oznámila. Dostala jsem odměnu za 4/19 ve výši 2.500 Kč a 5/19 ve výši 2.000 Kč v 6/19 nic. Mohu se zeptat zda a kolik mi náleží za to, že za ní "dobrovolně" vykonávám práci. Je na to nějaký § v Zákoníku práce? Předem děkuji. Jitka

 

ODPOVĚĎ:
Vaši dobrovolnou práci za nemocnou kolegyni je třeba zařadit do nějaké právní kategorie, abyste za ní mohla nárokovat i příslušnou odměnu.
Stav, kdy pracujete dobrovolně nad rámec Vašich povinností, bych dlouhodobě nedoporučovala. Již odpracované hodiny bych prezentovala zaměstnavateli jako přesčasové hodiny, kdy Vám za práci přesčas náleží příplatek ve výši nejméně 25% průměrného výdělku nebo poskytnutí náhradního volna.
Pokud máte pokračovat v zástupu nemocné kolegyně i nadále, chtějte uzavřít se zaměstnavatelem dohodu o pracovní činnosti, nebo další pracovní smlouvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.