Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se prosím zeptat a požádat o radu. U bývalého zaměstnavatele jsem podepsala převzetí klíče od kanceláře, ale žádnou hmotnou zodpovědnost. A bývalý zaměstnavatel mi teď z poslední výplaty chce strhnout 10.000 Kč, protože jsem jsem k mé smůle klíč ztratila.

Při převzetí klíče mi nebyla sdělena skutečnost, že když klíč ztratím, tak mě to bude stát 10.000 Kč. Nevím jestli na to má nárok, ale mám bohužel pocit, že se mi chce za každou cenu pomstít za můj odchod z firmy. Prosím mohli by jste mi poradit co mám teď dělat? Předem moc děkuji Gábina.

 

ODPOVĚĎ:
Započtení ze strany zaměstnavatel je možné, základní parametry stanoví občanský zákoník. Musí však být splněna základní podmínka. Aby se poměry mezi osobami, které jsou si navzájem dlužníkem i věřitelem, urovnaly nebo upravily započtením, musí být splněna jedna dost zásadní podmínka. Občanský zákoník říká, že k započtení jsou způsobilé jen pohledávky, které lze uplatnit před soudem. Takže musí jít o skutečné, vymahatelné, reálné pohledávky, a ne nějaké domněnky, že někdo někomu dluží. Musí jít prostě o pohledávky, se kterými by mělo smysl jít k soudu. Doporučuji proto obrátit se na zaměstnavatele a požádat ho o doložení vzniku škody (neexistují náhradní klíče od kanceláře? ) a především o doložení výše vzniklé škody (faktura za výměnu zámku apod.). V případě, že zaměstnavatel nebude reagovat, je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.