Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj zaměstnavatel mi v pondělí 14.2.2022 oznámil, že se uzavírá pobočka kavárny, kde pracuji s tím, že ve čtvrtek 17.2.2022 byla vyklizena. Dodnes nemám výpověď podepsanou, ani jsem nebyla seznámena s odstupným. Můj pracovní poměr u společnosti trvá od 1.7.2020.

V úterý 22.2.2022 za mnou přijela manažerka, ať podepíšu Dohodu o rozvázání pracovní poměru, v dohodě nebyl uveden důvod, proč pracovní vztah mezi námi konci ani výše odstupného, tak jsem dohodu odmítla podepsat. Prosím tedy o radu, na internetu jsem se dočetla, ze mohu dostat výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou + odstupné za dva měsíce, podle zákoníku práce. Nebo dohodu, kde bude uvedeno, ze dostanu odstupné za výpovědní lhůtu (2x) a k tomu dvouměsíční odstupné za odpracování 1,5 roku u zaměstnavatele. Je to tak? Prosím o rychlou odpověď, ať mám co nejdřív argumenty, protože rozloučit se takto s někým, jsem ještě nezažila a v kavárně pracuji jako provozní. Děkuji a přeji hezký den, Mariana.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se ruší zaměstnavatel nebo jeho část, může zaměstnavatel dát zaměstnanci výpověď. Běží pak dvouměsíční výpovědní doba a zaměstnanci vzniká nárok na odstupné podle § 67 zákoníku práce.
Ze stejného důvodu je možné uzavřít i dohodu, kde ale musí být uvedeny všechny okolnosti skončení pracovního poměru, tedy důvod ukončení, výše odstupného, zda i při dohodě bude vyplacena náhrada mzdy za dva měsíce, kdy by jinak běžela výpovědní doba.
Pokud toto nebude v dohodě uvedeno, bude se jednat o běžnou dohodu o ukončení pracovního poměru, kdy nevzniká zaměstnanci žádný nárok.
Pokud zaměstnavatel nebude chtít vypracovat dohodu podle výše uvedeného, doporučuji dokument nepodepisovat a trvat na přidělování práce dle pracovní smlouvy nebo na řádné výpovědi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.