Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

Jsem v dočasné pracovní neschopnosti DPN od 22.1.2020 a díky covidu se moje léčba protahuje. Jsem zaměstnaná u Velkoobchod Adam. Volala mi personální, že se mění majitel a nový mě nechce, že má pro mě připravenou "výpověď dohodou." Mám ji podepsat. Na co mám nárok? Proplatí mi dovolenku? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Výpověď dohodou zákoník práce nezná. Buď se jedná o ukončení pracovního poměru dohodou nebo výpovědí, v tomto případě ze strany zaměstnavatele. Pro to, aby mohl dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď, musí nastat některá z podmínek stanovené v § 52 zákoníku práce. Ve Vašem případě se nejspíš bude jednat o tzv. nadbytečnost, při níž vzniká nárok na vyplacení odstupného. Pokud bude zaměstnavatel na dohodě, doporučuji ji podepsat pouze v případě, že v ní bude uveden důvod "nadbytečnost" a bude specifikována výše odstupného.
pokud podepíšete dohodu, kde toto uvedeno nebude, ztratíte právo na odstupné a v případě registrace na úřadu práce Vám bude krácena podpora v nezaměstnanosti.
Nevyčerpaná dovolená musí být při ukončení pracovního poměru proplacena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.