Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manželka pracuje jako prodavačka v levných potravinách a zaměstnavatel tak jako spousta dalších si myslí, že všichni zaměstnanci jsou otroci a minimální mzda jim stačí. Moje žena, byla vždy mluvčí a každou křivdu hned řeší, a to ať se týká jí nebo kohokoli jiného. Je typ člověka který dělá na 150% a málokdo mu stačí, ale díky své prořízlé puse má časté problémy.

Každopádně se zaměstnavatel rozhodl propustit několik prodavaček a moje žena je mezi nimi. Zaměstnavatel po ní chtěl podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru. To žena nepodepsala. Momentálně čerpá dovolenou a chce se vrátit do práce, ale zaměstnavatel se nechal slyšet, že jí to provozovny nepustí, (což je v tom případě překážka z jeho strany dle § 208) a v případě že by se tam chtěla zdržovat tak napíše během několika dní pár vytýkacích dopisů a poté výpověď dle § 55. Můžete mi poradit jak se proti tomuto bránit a předejít tomu aby to vygradovalo v soudní spor? Nějaký pádný argument, nebo rovnou dopis od právního zástupce? Moc děkuji. S pozdravem Norbert.

 

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je nezbytné písemně upozornit zaměstnavatele na to, že je připravena k práci a žádá o přidělení práce dle pracovní smlouvy.
Pokud zaměstnavatel práci nepřidělí, jedná se o překážky na straně zaměstnavatele s náhradou mzdy pro zaměstnance. Pokud zaměstnavatel následující měsíc náhradu mzdy nevyplatí, je možné okamžitě ukončit pracovní poměr v souladu s § 56 zákoníku práce a záležitost velmi pravděpodobně skončí u soudu.
Doporučuji proto ihned jednat prostřednictvím právníka, který pravděpodobně bude schopen se zaměstnavatel dojednat přijatelnou dohodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.