Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem na rodičovském příspěvku RP synovi je 2,5 roku. Rodičovský příspěvek RP budu pobírat do 4 let věku, tj. 27.2.2022. V práci mám smlouvu na dobu neurčitou (byla jsem tam cca 6 let před nástupem na mateřskou dovolenou). Můj dotaz: Pracovní smlouvu jsem měla na 2 provozovny.

První provozovnu zaměstnavatel zrušil, když jsem byla ještě na mateřské, druhou teď prodal (jedná se o hernu, bar). Chodila jsem tam na 3 dny v měsíci (před koronavirum COVID-19) vypomáhat asi půl roku. Hernu odkoupil nový majitel, tudíž se nemám kam vrátit po skončení rodičovské dovolené. Zaměstnavatel mi vzkázal, když jsem se dožadovala odstupného a ukončení pracovní smlouvy, že mě teď vůbec řešit nebude. Že v případě, že jsem na rodičovské mi nesmí dát výpověď, tudíž ani odstupné. Jak mám postupovat dále? V únoru 2021 synovi budou 3 roky. Mám zaměstnavatele obeznámit, že se chci vrátit do práce (už teď vím, že pro mě práci nebude mít), požadovat tedy výpověď a odstupné? Na ČSSZ, kde jsem dnes (04.09.2020) byla prodloužit rodičovský příspěvek, tedy rodičovskou do 4 let (původně jsem ho měla do 3 let) mi nebyli schopni poradit, jak mám postupovat. Děkuji za odpověď s pozdravem Erika.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 54 zákoníku práce se zákaz výpovědi podle § 53 nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a) a b) ; tedy v přídech pro organizační změny uvedené v § 52 písm. a) a b) ; to neplatí v případě organizačních změn uvedených v § 52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána, to neplatí v případě organizačních změn uvedených v § 52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána.
Za určitých okolností je tedy možné dát zaměstnankyni výpověď i při rodičovské dovolené.
Pokud se na Vás ani jedna z možností nevztahuje, platí pro Vás ochranná doba, v níž není možné dát zaměstnanci výpověď. V dané situaci záleží pouze na Vašem rozhodnutí, zda se rozhodnete formálně ukončit rodičovskou dovolenou po 3 letech, nebo zda ještě počkáte. Váš zaměstnavatel bude muset váš vzájemný vztah řešit.
Je třeba vyhodnotit, zda zaměstnavatel může zcela ukončit svou činnost a zmizet, nebo zda bude dohledatelný a schopný vyplatit odstupné i po delší době apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.