Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

30.3.2022, po návratu z dlouhodobého home officu do kanceláře mi byla předložena výpověď pro nadbytečnost, kterou jsem odmítl převzít. Jednak z důvody neoprávněnosti a nezákonnosti k této výpovědi a také protože mi celý den bylo špatně a nevolno, necítil jsem se na takovéto kroky, což jsem avizoval personalistkám a vedoucímu při oznámení a psychickém nátlaku na mojí osobu.

Již tři měsíce mám zdravotní problémy, na žádost mého vedoucího jsem nešel na neschopenku a pracoval z domova, aby firma nepřišla o zaměstnance. V pátek poslal pan ředitel nařízení o návratu do kanceláře, což jsem avizoval vedoucímu, že tom případě budu muset jít ze zdravotních důvodů na neschopenku - nevydržím sedět, doma jsem pracoval vleže. Vedoucí mi prodloužil home office do úterý s tím, že ve středu se domluvíme na dalším postupu. Ve středu jsem přišel do kanceláře, vedoucího poprosil o meeting s tím, že mi není dobře. Po pozvání do kanceláře mi byla předložena výpověď pro nadbytečnost a vyvíjen na mě psychický nátlak k podepsání, i když jsem avizoval, že mi není dobře a necítím se na takovéto studování tak zásadních a oficiálních dokumentů, žádal jsem, aby tyto fakta a moje námitky byla dány do zápisu z jednání, ale oni žádný zápis nevedli. Takže jsem tuto dokumentaci nepřevzal s tím, že to je protiprávní a nezákonné. Důvod zaměstnavatele prý je snížení stavu na nákupním oddělení. To samozřejmě není pravda. V současné době jsou dva zaměstnanci na oddělení ve zkušební době, jeden zaměstnanec pracuje na bázi fakturace jako OSVČ na 6 hodin denně, což je klasický, podle mě nezákonný Schwarz systém, další dva zaměstnanci jsou již přijati a mají na oddělení nastoupit za měsíc, dle oznámení od vedoucího před pár týdny. Toto jsem argumentoval jako důvod k nepřevzetí výpovědi pro nadbytečnost. Další inzeráty na tuto pozici jsou inzerovány na jobsu viz zde:
https://www.jobs.cz/rpd/1584704165/?rps=318& utm_source=jobs.cz& utm_medium=email& utm_campaign=system& utm_content=agent_user_recommended& uhash=875d7d300261c9d2bcb9eeaec83bbeed& mhash=email_8511f33cab517d1be1cb14c91be30d41f10ce320422c17aab2849f4f5470cee1& positionOfAdInAgentEmail=1& recommended=jobs-emailing& emailId=d1e44c04-a43e-41e3-9a6e-dc5452eb4077
Po tomto psychickém nátlaku ze strany vedení se mi náhle udělalo velice nevolno, odešel jsem tedy k lékaři, což jsem ihned avizoval mailem vedoucímu a personalistkám, nyní jsem v pracovní neschopnosti. Dnes (11.04.2022) mi došel email, který dávám do přílohy. Samozřejmě mi ihned zablokovali veškeré přístupy na firemní maily, telefon atd. Vedoucí se mě na posledním meetingu ptal, jak jsem na tom zdravotně, řekl jsem mu, že stále velice špatně, další vyšetření budu mít až v květnu 2022, pak zřejmě následná léčba, že lékaři neví příčinu, že by to klidně mohla být rakovina. Vedoucí říkal, že to chápe, že rakovinu měl, tak jsem myslel, že to myslí upřímně. Na můj dotaz o zvýšení platu na dorovnáni k inflaci mi řekl, že v žádné případě, že stejně beru nejvíc z celého oddělení. To jsem ale netušil že to, že moje soukromé informace o mém zdraví, a informace že jsem pro firmu vlastně drahý využije k tomu, aby se mě firma snažila kvůli velkým nákladům a zdravotní indispozici donutit podepsat nadbytečnost. Nikdy za 15 měsíců jsem nedostal od žádného z vedoucích žádný podnět, výtku, nebo stížnost, ať ústně, nebo písemně, na cokoliv, co bych v práci dělal špatně, nikdy jsem nedostal žádný vytýkací dopis. Dle mého názoru je to diskriminace kvůli zdravotnímu stavu, což je nepřípustné. Prosím o radu, jak mám nadále postupovat, co odepsat, jak komunikovat, zda přijímat doporučenou poštu od zaměstnavatele, a také jakému orgánu tohle protiprávní jednání mám nahlásit k prošetření. Děkuji mnohokrát a přeji hezký den. S pozdravem Norbert.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jednalo výpověď a nikoli o dohodu, skutečně není Váš podpis nezbytný. Výpověď je jednostranný úkon zaměstnavatele, k němuž nepotřebuje Váš souhlas. Podpisem byste pouze stvrdil převzetí. Odmítl-li jste výpověď převzít před svědky, výpověď je i tak považována za doručenou a běží Vám výpovědní doba, která skončí 31.5.
Pokud nesouhlasíte s výpovědním důvodem, je třeba na to zaměstnavatele písemně upozornit. Doporučuji se zaměstnavatelem komunikovat výhradně písemně, aby vznikaly důkazy pro případná soudní spor. Pokud nebudete přijímat doporučenou poštu od zaměstnavatele, nastane tzv. fikce doručení a dokumenty přesto budou považovány za doručené.
Je také možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce. Neplatnost výpovědi však může konstatovat pouze soud, byl by proto třeba podat žalobu u místěn příslušného soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.