Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem maminka na rodičovské dovolené a před uplynutím 3 let dcerky jsem chtěla nastoupit zpět do zaměstnání. Vzhledem k aktuální situaci na trhu firma omezuje stavy pracovníků, a proto mi oznámila, že pracovní pozice byla zrušena a navrhuje rozvázání pracovního poměru dohodou. Domnívám se však, že pozice zrušena nebyla, částečně byla zrušena má pracovní náplň, firma během mé rodičovské dovolené přijala novou zaměstnankyni a další teď „nepotřebuje“.

U firmy jsem pracovala více jak 20 let a takové jednání se mi zdá krajně neetické. S firmou jsme se zatím dohodli na čerpání neplaceného volna (pokračuji v rod. dovolené) s tím, že po jejím ukončení dojde k rozvázání pracovního poměru. Podle informací naší mzdové účetní mám i v tomto případě nárok na pracovní pozici odpovídající mé pracovní náplni. Můžete mi prosím poradit, jaké mám v takovém případě nároky, zda je toto jednání firmy v souladu s právními předpisy a zda se mohu nějak bránit?   Předem moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Po ukončení rodičovské dovolené nebo neplaceného volna je zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy (§ 38 zákoníku práce). Pokud byl na Vaše původní místo přijat zástup zaměstnance na rodičovské dovolené na dobu neurčitou, nejedná se následně o nadbytečnost zaměstnance, ale o špatnou personální politiku zaměstnavatele.
Pokud však byla zrušena část náplně práce a zbytek vykonává jiný zaměstnanec, mohlo by se o nadbytečnost jednat. Nadbytečnost vzniká i v případě, kdy odpadne i jen část náplně práce. Zaměstnavatel může v takovém případě nabídnout zaměstnanci kratší úvazek nebo zbylou práci přerozdělit. Pro bližší posouzení věci by bylo nutné seznámit se s konkrétními podmínkami u zaměstnavatele, s náplněmi práce dalších zaměstnanců, s organizačními změnami apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.