Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji rok v jedné firmě. Nastupovala jsem na zpracování objednávek a po půl roce mě povýšili do oddělení logistiky. Měnila se mi i smlouva, kde je pracovní zařazení pracovník oddělení logistiky. Jde o to, že jsme se sblížili s jedním kolegou, který je manžel mé šéfové. Protože obchodní ředitel nezvládal práci, tak ho dali na logistiku a mě bylo řečeno, že půjdu zpět na objednávky protože na logistice stačí jen 2 lidi na logistice (je tam ještě 1 kolega).

Předtím ještě najali asistentku, která tam sedí u nás v kanceláři a já teď tu svoji práci učím ji a i toho obchodního ředitele, který to sice už dělal kdysi, ale pořád dělá práci ještě jinou. Jde mi o to, zda mě může vyhodit pro nadbytečnost, když tam dali toho kolegu až po mě a mě pak řekli, že už je nás tam hodně a musím zpět já, přitom tu moji práci budou dělat stejně 3 lidi, když to učím i tu asistentku. Mohu to rozporovat, když ona má ve smlouvě asistentka ředitele a ne logistiku? Mohu obdržet výpověď jen kvůli osobním vztahům nebo může vymyslet ještě něco jiného? Ještě by mě zajímalo, když mám platový výměr, zda mi ho může snížit, zda se proti tomu mohu bránit nebo ho nepodepsal? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud by Vám měla být dána výpověď pro nadbytečnost muselo by dojít k organizační změně, která by takovou nadbytečnost založila. To v tuto chvíli nelze odhadnout.
Kvůli osobním vztahům zaměstnanec výpověď dostat nemůže, zaměstnavatel se musí držet výpovědních důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce.
Pokud se jedná o PLATOVÝ výměr, může ho zaměstnavatel změnit, ale musí dodržet pravidla pro zařazení do platových tabulek.
Pokud se jedná o MZDOVÝ výměr, i tady se jedná o jednostranný úkon zaměstnavatele, který může kdykoli změnit. Musí však dodržet výši nejnižší úrovně zaručené mzdy a zároveň zajistit rovné (nediskriminační) odměňování zaměstnanců.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.